Elena Ceausescu

 

Elena Ceauşescu (n. Petrescu, 7 ianuarie 1919 - conform certificatului de naştere (7 ianuarie 1916 data adevarată a naşterii) -, Petreşti, Dâmboviţa – d. 25 decembrie 1989, Târgovişte) a fost prim-viceprim-ministru al României comuniste şi soţia lui Nicolae Ceauşescu.

 

 

Biografie

 

 

Născută într-o familie săracă dintr-un sat din apropierea Târgoviştei, se mută cu fratele său în Bucureşti dupa absolvirea celor patru clase primare. In 1937 intră în rândurile Partidului Comunistilor din România, unde-l va întâlni pe Nicolae Ceauşescu în 1939. Cei doi se căsătoresc în 1945.

 

Până la alegerea lui Ceauşescu în funcţia de Secretar general al PCR, Elena a ocupat posturi puţin importante, cum ar fi cel de secretară în Ministerul afacerilor externe. Odată cu ascensiunea soţului său, Elena a început să preia funcţii importante în aparatul de stat şi în conducerea Partidului Comunist. Până în anul 1969 nu cumulează nici o funcţie politică fiind directoare la ICECHIM (Institutul de Cercetare Chimică). Din anul 1979 numele Elenei Ceauşescu este asociat "Cabinetului nr. 2", devenind astfel a doua persoană în stat din punct de vedere al importanţei politice. În ultima perioadă în care a ocupat funcţii politice titlul său a fost prim-viceprim-ministru, creat special pentru ea.

 

În timpul revoluţiei române din 1989, a fost condamnată la moarte şi executată, împreună cu soţul ei, Nicolae Ceauşescu. Cei doi au fost executaţi prin sentinţa Tribunalului Militar Excepţional înfiinţat printr-un decret al CFSN pe 24 decembrie 1989.. Înaintea execuţiei a afirmat, fiind pusă în faţă cu executarea separată a fiecăruia şi referindu-se la soţul ei: "Împreună am luptat, împreună murim!" (imagini difuzate de documentarul "Doctor horroris causa").

 

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...


Articole
Casa Poporului
Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a ...
Programari, tarif de intrare s...
Daca doriti sa vizitati cea mai mare, cea mai scumpa si cea mai grea cladire adm...
Reguli de vizitare a Palatului...
Părăsirea cu intenţie a traseului turistic este considerată „...pătru...
Nicolae Ceausescu
[Inceputurile carierei politice, Ceauşescu la conducerea României] Nicol...
Elena Ceausescu
  Elena Ceauşescu (n. Petrescu, 7 ianuarie 1919 - conform certificatului ...
Sala Ion I. C. Bratianu
Situată în axul palatului, la parter, sala este medie ca suprafaţă, fii...
Sala Tache Ionescu a Palatului...
Sala Tache Ionescu este folosită în general pentru târguri, expozit...
Sala C.A.Rosetti a Palatului P...
Este sala de spectacole a Centrului Internaţional de Conferinţe si găzdu...
Sala A.I.Cuza a Palatului Parl...
 Sala care poartă numele domnitorului Ţării Româneşti şi al Mold...
Sala Nicolae Iorga
Sala este decorată cu aceleaşi esenţe de lemn pentru tavan şi pereţi, predo...