Galeria de Onoare si holul Intrarii Oficiale ale Casei Poporului

Galeria este un culoar lung de 150 m şi lat de 18 m, cu uşi glisante din stejar în trei zone distincte, si conduce către spaţiile reprezentative ale corpurilor de clădire.
Concret, ea se găseşte în latura de est a edificiului si ii corespunde deschiderea spre Piaţa Unirii.

Ca finisaj, plafoanele sunt realizate cu stucaturi din ipsos, cu elemente florale, si au ca bază de inspiraţie elemente din arhitectura brâncovenească. Pardoseala din zona centrală este concepută în forma unui mare covor, cu marmură albă şi Căprioara bej, şi o bordură de elemente decorative, compoziţie în alcătuirea căreia, pe lângă cele din marmura albă de Ruşchiţa şi cea bej de Căprioara, mai intră şi roşul şi negrul de Moneasa.

Galeria are 34 de coloane ce sprijină bolţile de formă octogonală şi sunt realizate din marmură albă cu elemente decorative sculptate si din marmura roz de Ruşchiţa.

Este iluminată natural de 14 ferestre şi porţi-ferestre. Iluminarea este completată şi de 67 lustre din cristal. Decorul ei reia în fiecare latură a Galeriei de Onoare planul Zonei 1 din Palatul Parlamentului.

Un element interesant îl reprezintă cele două uşi glisante ce separă trei tronsoane. Aceste uşi sunt realizate din lemn de stejar, pe schelet metalic cu geamuri de cristal cu aplicaţii de decoraţii din lemn. Măştile ce maschează nişele de calorifer sunt realizate din alamă cu elemente florale, având tot stilul brâncovenesc ca izvor de inspiraţie, executate de artişti plastici. Corpurile de iluminat sunt executate din alamă şi cristal de Mediaş. Draperiile şi covoarele sunt realizate în nuanţe de roşu englez siena.

Aici se află cele două scări monumentale, având fiecare câte o fereastă înaltă de 16 m, acoperite cu draperii ce se spală manual, fiecare cântărind aproximativ 250 kg. Această parte a Palatului (atât Galeria de Onoare cât şi scările) a fost refăcută de mai mult de 5 ori, datorită dorinţei lui Ceauşescu de a vedea machetele lucrărilor executate la scara 1:1. Scările au o înălţime a treptelor de doar 14-16 cm, comandate special să se potrivească înălţimii mici a conducătorilor, care nu voiau să obosească urcând.  


Articole
Casa Poporului
Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a ...
Programari, tarif de intrare s...
Daca doriti sa vizitati cea mai mare, cea mai scumpa si cea mai grea cladire adm...
Reguli de vizitare a Palatului...
Părăsirea cu intenţie a traseului turistic este considerată „...pătru...
Nicolae Ceausescu
[Inceputurile carierei politice, Ceauşescu la conducerea României] Nicol...
Elena Ceausescu
  Elena Ceauşescu (n. Petrescu, 7 ianuarie 1919 - conform certificatului ...
Sala Ion I. C. Bratianu
Situată în axul palatului, la parter, sala este medie ca suprafaţă, fii...
Sala Tache Ionescu a Palatului...
Sala Tache Ionescu este folosită în general pentru târguri, expozit...
Sala C.A.Rosetti a Palatului P...
Este sala de spectacole a Centrului Internaţional de Conferinţe si găzdu...
Sala A.I.Cuza a Palatului Parl...
 Sala care poartă numele domnitorului Ţării Româneşti şi al Mold...
Sala Nicolae Iorga
Sala este decorată cu aceleaşi esenţe de lemn pentru tavan şi pereţi, predo...