Sala A.I.Cuza a Palatului Parlamentului


 Sala care poartă numele domnitorului Ţării Româneşti şi al Moldovei a fost terminată înainte de anul 1989 şi era destinată a fi sală de protocol la cel mai înalt nivel: "Sala de seminare de documente şi tratative".
Aceasta este una din sălile cele mai impozante ale Palatului  (cu cea mai mare înălţime, de aproximativ 20 de metri, şi a doua ca suprafaţă - 2.040 m²) si este situată în axul principal al palatului, cu deschidere printr-o logie amplă către Piaţa Constituţiei şi B-dul Unirii.

Cu un fond de culoare roz, sala are o arhitectură eclectică, având ca element principal de compoziţie coloana angajată cu capitel în stil corintic şi cu fusul coloanei prelucrat cu motive ornamentale tradiţionale arhitecturii stilului Brâncovenesc. Coloanele sunt din marmură albă de Ruşchiţa.

Uşile monumentale sculptate cu motive decorative, încadrate în rame de marmură şi măşti de radiatoare turnate în alamă, bogat ornamentate sunt alte elemente ce participă la arhitectura interioară a sălii.

Plafonul este compus din sapte luminatoare ritmate, pe traversele sălii, executate din tablă aurită, si este croit în boltă (candelabru ascuns).

Draperiile din sala sunt din brocart de catifea, cusute cu fir de aur. Pe peretele fundal se află un arc central puternic, luminat pe contur, flancat de două coloane.

Şi această sală trebuia să dispună de tronul conducătorului, iar pentru buna desfăşurare a activităţilor s-a dispus construirea unui balcon în care era instalată orchestra, cu o capacitate de 31 oameni, cu acces de la un nivel superior.

Astfel, sala a găzduit în anul 1995, concertul dirijat de Yehudi Menuhin, în cadrul redeschiderii Festivalului Internaţional de Muzică "George Enescu".


Articole
Casa Poporului
Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a ...
Programari, tarif de intrare s...
Daca doriti sa vizitati cea mai mare, cea mai scumpa si cea mai grea cladire adm...
Reguli de vizitare a Palatului...
Părăsirea cu intenţie a traseului turistic este considerată „...pătru...
Nicolae Ceausescu
[Inceputurile carierei politice, Ceauşescu la conducerea României] Nicol...
Elena Ceausescu
  Elena Ceauşescu (n. Petrescu, 7 ianuarie 1919 - conform certificatului ...
Sala Ion I. C. Bratianu
Situată în axul palatului, la parter, sala este medie ca suprafaţă, fii...
Sala Tache Ionescu a Palatului...
Sala Tache Ionescu este folosită în general pentru târguri, expozit...
Sala C.A.Rosetti a Palatului P...
Este sala de spectacole a Centrului Internaţional de Conferinţe si găzdu...
Sala A.I.Cuza a Palatului Parl...
 Sala care poartă numele domnitorului Ţării Româneşti şi al Mold...
Sala Nicolae Iorga
Sala este decorată cu aceleaşi esenţe de lemn pentru tavan şi pereţi, predo...